Inloggning i e-resurser

Som studerande eller personal vid Högskolan på Åland har du tillgång till databaser, e-böcker och e-tidskrifter också utanför högskolans nätverk.

Bibliotekets e-resurser

Vissa av bibliotekets e-resurser kräver inloggning om du befinner dig utanför högskolans nätverk, t.ex.:

  • artikeldatabaser
  • e-böcker
  • lexikon
  • uppslagsverk
  • tidskrifter i fulltext

E-resurser på högskolan och stadsbiblioteket

När du använder en dator på högskolan eller i kursboksbiblioteket på Mariehamns stadsbibliotek behöver du inte logga in i bibliotekets e-resurser. Du har tillgång till dem direkt genom att klicka på länken med e-resursens namn. Om du använder chromebook, laptop eller mobil, kom ihåg att använda högskolans trådlösa nätverk som finns tillgängligt i högskolans byggnader och på stadsbiblioteket.

E-resurser hemifrån

När du är hemma, eller befinner dig någon annanstans utanför högskolans nätverk, behöver du logga in för att använda e-resurserna. Klicka på en e-resurs och det kommer automatiskt upp en inloggningsruta – logga in med ”förnamn.efternamn” samt lösenordet till ditt användarkonto. När du är inloggad kan du använda e-resurserna på samma sätt som inom högskolans nätverk.

Observera! Har du  bokstäverna å, ä och/eller ö i ditt lösenord, fungerar det tyvärr inte att logga in på e-resurserna. Då är tipset att byta lösenord.

Om du har problem med dina inloggningsuppgifter kan du kontakta högskolans IT-support.

Läs mer om Användarkonto/Inloggning till högskolans IT-resurser.

Tidskrifters webbsidor

Till några av högskolans tidskriftsprenumerationer ingår inloggning till tidskriftens webbsida. Där kan du få tillgång till extramaterial och till exempel möjlighet att läsa artiklar i fulltext.  För att logga in till en tidskrifts webbsida används ett gemensamt användarnamn och lösenord.

Du behöver logga in på sidan både inom och utanför högskolans nätverk för att få tillgång till extramaterialet.

Här hittar du en lista över gällande tidskrifter och lösenord till webbsidorna (kräver inloggning).

Läs mer om högskolans tidskrifter.

Studerande vid Öppna högskolan

Även studerande vid Öppna högskolan har rätt att använda högskolans e-resurser. För att få tillgång till dem behöver du ett personligt användarkonto vid Högskolan på Åland.

Studerar du vid Öppna högskolan och saknar ett användarkonto? Läs mer här!